Лікування харчового отруєння народними засобами

Щоб якнайшвидше позбутися дискомфорту, викликаного отруєнням, скористайтеся народними засобами, представленими нижче.

Дуже міцний та солодкий гарячий чай із молоком є протиотрутою при отруєнні алкоголем, наркотиками, лікувальними препаратами.

При отруєнні кислотами та лугами потрібне промивання шлунка водою. При отруєнні хімікатами необхідно добре прополоскати ротову порожнину, промити ділянки шкіри, куди потрапили хімікати.

У тяжких випадках з порушенням свідомості викликати блювоту, дати проносне.

При отруєнні солями важких металів (ртутью, свинцем, миш’яком, міддю) хворий відчуває загальну слабкість, запаморочення, головний біль, біль у животі, відзначає характерний металевий присмак у роті. Інші клінічні ознаки – блювота та частий рідкий випорожнення.

  • При харчовому отруєнні рекомендується приймати сік конюшини лугової по 50 – 70 мл 3 рази на день. У сік потрібно додавати трохи меду. Віджимається сік із надземної частини рослини.

Конюшина лугова

  • Груші освіжають і бадьорять, зміцнюють шлунок, сприяють перетравленню пиши, допомагають при печінні в сечовому міхурі, при важких отруєннях грибами.

Після їди груш не можна пити сиру воду, їсти щільну важку їжу, особливо м’ясо.

  • 2 ст. л. сухого подрібненого кореня солодки голою залити 0,5 л кип’яченої води, кип’ятити на повільному вогні 10 хвилин, наполягати 1,5 – 2 години, процідити. Пити по півсклянки 3 десь у день при отруєння грибами та іншими отрутами.
  • Активоване подрібнене, деревне березове вугілля (карболен) використовують при отруєнні важкими металами, алкалоїдами, харчовими продуктами. Призначають по 20 – 30 г на прийом у вигляді суспензії у воді або в наступному складі: активоване вугілля – 2 частини, танін і палена магнезія по 1 частині. 2 ст. л. суміші всипають у склянці теплої води однією прийом.
  • При отруєннях недоброякісною їжею, після проносного, пити чай із суміші: ромашки, ягід ялівцю, трави перцевої м’яти, звіробою, центаврії – всього береться порівну. 4 ст. л. суміші на 1 л води. Кип’ятити трохи більше 10 хвилин. Охолоджений відвар п’ють по 3 склянки на день. При болі в животі пити гарячий чай із напара ромашки та меліси, взятих порівну. Напар п’ють гарячим по 3 склянки на день.

— Отруєння, пронос, тонізуюче. Пити каву не більше 2 – 3 чашок на день.

Кава протипоказана легко збудливим людям, які страждають на безсоння і прискорене серцебиття, хворі на виразкову хворобу шлунка і деякі захворювання органів травлення.

  • При проносах пити гарячий відвар: 2 частини споришу, 1 частина хвоща польового. Варити в червоному міцному вині 3 хвилини та приймати гарячим кожні 4 години по 0,5 склянки.
  • При отруєнні рекомендується випити стародавній засіб – відвар кропу з медом. Кріп можна використовувати сухим та свіжим, стебла та насіння. 1 ст. л. зелені чи 0,5 ч. л. розмеленого насіння залити склянкою кип’яченої води, кип’ятити на слабкому вогні 20 хвилин, охолоджувати 10 – 15 хвилин, процідити, додати кип’яченої води до початкового обсягу. Випити відвар, додавши 1 ст. л. меду.
  • 1 ст. л. сухої подрібненої трави цикорію (бажано з квітками) заварити склянкою окропу, настояти ніч. Отриманий настій розділити на 3 – 4 дози та пити за 30 хвилин до їжі при харчових отруєннях.
  • Декілька паличок кориці залити 3 чашками води, кип’ятити 5 хвилин, процідити. Випити гарячий відвар при отруєнні зіпсованими м’ясними та рибними продуктами.

— Горілка із сіллю. При отруєнні консервами, дикими ягодами, харчовими продуктами для зупинки блюванням, що довго триває, російські лікарі застосовували такий ефективний засіб: у горілку додавали багато солі, розмішували і давали випити. Ще краще, якщо після прийому горілки із сіллю хвилин через 15 прийняти сік вичавлений з 1 апельсина.

  • Пити сік ягід червоної смородини, розбавлений “срібною” водою (настояна вода на якомусь срібному предметі).
  • Пити картопляний сік. Сирі бульби картоплі натерти на тертці, віджати сік і розбавити срібною водою.

— Приймати настоянку м’яти, розведену склянкою срібної води. 15 крапель на склянку вранці та ввечері.

  • При харчовому отруєнні приймати свіжий сік брусниці звичайної по 100 мл 2-3 рази на день. У сік слід додавати трохи меду.
  • 4 ст. л. квіток аптечної ромашки помістити в емальований посуд, залити 3 склянками (600 мл) окропу, накрити кришкою, нагрівати 30 хвилин на водяній бані, охолодити при кімнатній температурі 10 хвилин, процідити, віджати сировину. Змішати 1 склянку напара, склянку парного молока та 0,5 склянки цукрового піску.

При отруєнні м’ясними продуктами пити по 0,5 склянки цієї суміші 3 десь у день.

4 ст. л. квіток ромашки аптечної помістити в емальований посуд, залити 3 склянками (600 мл) окропу, накрити кришкою, нагрівати 30 хвилин на водяній бані, охолодити при кімнатній температурі 10 хвилин, процідити, віджати сировину з відваром (500 мл).