М’ята перцева лікувальні властивості та протипоказання

Перцева м’ята (англійська, холодна) – рослина з корисними властивостями та цікавим запахом, який подобається багатьом людям. Її використовують як у медицині, так і в кулінарії та парфумерній промисловості.

6 Лікувальних властивостей м’яти перцевої. Чому корисно пити чай із м’ятою

Сприятливий вплив на травну систему

Перцева м’ята може запобігати здуттю та розладу шлунка. Нещодавні дослідження також показали, що її екстракт розслаблює органи та полегшує біль та спазми. Респонденти відзначають, що через 4 тижні прийому м’яти симптоми розлади травлення знижуються приблизно на 40%. До того ж капсули перцевої м’яти запобігають нудоті у тих, хто проходить курс хіміотерапії, але і для всіх, хто стикається з нудотою з інших причин, перцева м’ята буде дуже корисною.

Зменшення головного болю та мігрені

Завдяки тому, що м’ята розслабляє м’язи і знімає напругу, вона може стати вашим вірним помічником у боротьбі з деякими видами головного болю. Найбезпечніше втиратиме масло перцевої м’яти у віскі через те, що вона може підвищити тиск. Але для всіх, хто страждає від зниженого тиску, чай із перцевою м’ятою буде чудовим рішенням.

Myata perceva likuvalna

Заряд енергії

Дослідження чаю з цим інгредієнтом показали, що він може позитивно впливати на нервову систему, підвищувати рівень енергії та запобігати сонливості у денний час.

Допомога у схудненні

Чай з перцевою м’ятою має освіжаючий солодкуватий смак і при цьому не містить калорій та кофеїну. До того ж перцева м’ята здатна трохи знизити апетит, що важливо у боротьбі із зайвими кілограмами.

Поліпшення концентрації

Для тих, хто зазнає труднощів з концентрацією, перцева м’ята стане незамінним помічником. Перечна м’ята також позитивно впливає на згадку та швидкість реакції.

Боротьба з бактеріальними інфекціями

Перечну м’яту можна використовувати як допоміжний засіб боротьби з деякими бактеріями, серед яких стафілокок, сальмонела та листерія. М’ята перешкоджає розмноженню мікроорганізмів, а також здатна частково знезаражувати порожнину рота та сприятливо впливати на дихання.

Шкідливість м’яти

При вживанні у великих кількостях відбувається передозування.
Симптоми: нудота; запаморочення; слабкість.
Може спричинити алергію. Тому перед вживанням цієї приправи вперше потрібно зробити алерготест. Знижує концентрацію тестостерону у крові. Використовувати перцеву м’яту потрібно з обережністю, оскільки є певні протипоказання:

  • варикозне розширення вен нижніх кінцівок;
  • постійний знижений тиск;
  • алергія;
  • вагітність, годування груддю;
  • ожиріння;
  • обережно давати дітям.

Чому важливо знати про елементи м’яти?

Лікувальні властивості та протипоказання до застосування перцевої м’яти обумовлені десятками хімічних сполук, які необхідно знати для кращого розуміння користі та можливої ​​шкоди від м’яти. Але також є протипоказання до використання через непереносимість окремих компонентів. Саме тому дійсно важливо знати інформацію про складові рослини, що описується.

Хімічний склад та калорійність на 100 грам м’яти

Енергетична цінність: вміст білків, жирів та вуглеводів (БЖУ)

  • Енергетична цінність м’яти на 100 грам – 70 ккал через велику кількість вуглеводів у ній.
  • Перцева м’ята полягає в більшості з води (78.65г) і вуглеводів (6.89г).
  • Жиров у цій рослині практично немає (0.94г). Зміст білків – 3.75г.
  • М’ята також містить 8г харчових волокон та 1.76г золи.

Вітаміни

Ця рослина багата на вітаміни:

  1. Аскорбінова кислота (C) – 31.82мг. Стабілізує функціонування імунної системи.
  2. Ніацин (B3) – 1.71мг.
  3. Пантогенова кислота (B5) – 0.34 мг.
  4. Рибофлавін (B2) – 0.27мг. Відповідає за підвищення сприйнятливості кольору та можливості бачити у темряві. Нестача вітаміну В2 в організмі веде до погіршення стану:
  • шкірних покривів;
  • слизових;
  • зору.

5. Бета-керотин (A) – 0.21мг. Допомагає нормальному розвитку організму. Підтримує здоров’я шкіри та очей. Підвищує імунітет.

6. Піридоксин (B6) – 0.13мг.

7. Фолієва кислота (B9) – 0.11мг. Поліпшують метаболізм нуклеїнових та амінокислот. Наслідком недостатнього споживання є гальмування зростання та поділу клітин.

8. Тіамін (B1) – 0.08мг

М’ята перцева користь і шкода, у тому числі свіжої

Відомі такі корисні властивості м’яти перцевої:

  • протизапальна;
  • судинорозширююче;
  • болезаспокійливе.

М’ята:

  • усуває спазми шлунка та напади нудоти;
  • заспокоює нервову систему;
  • прибирає тривогу;
  • допомагає при засинанні;
  • покращує обмін речовин;
  • освіжає подих.

Шкідливість м’яти:

  1. При вживанні у великих кількостях відбувається передозування. Симптоми:
  • нудота;
  • запаморочення;
  • слабкість.

2. Може спричинити алергію. Тому перед вживанням цієї приправи вперше потрібно зробити алерготест.

3. Знижує концентрацію тестостерону у крові.

Використовувати перцеву м’яту потрібно з обережністю, оскільки є певні протипоказання:

  • варикозне розширення вен нижніх кінцівок;
  • постійний знижений тиск;
  • алергія;
  • вагітність, годування груддю;
  • ожиріння;
  • обережно давати дітям.

М’ята – бур’ян, але, незважаючи на це, є безсумнівно корисним через свої лікувальні властивості та можливості застосування в інших галузях.

роте, необхідно знати хімічний склад, оскільки є протипоказання. Не варто відразу відмовлятися від використання м’яти, потрібно лише уважно вивчити її склад, властивості та можливу шкоду, щоб уникнути погіршення стану здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *