Як зупинити діарею та налагодити здоров’я кишечника
Уявіть собі, якби ви були лікарем. Лікарем-інфекціоністом.
Як Ви думаєте, яку пору року Ви не любили б найбільше? Відповідь – літо. Чому? Статистика невблаганно свідчить, що спекотне літо припадає пік харчових отруєнь.
Влітку дуже легко отруїтися зіпсованими продуктами, тому що спека створює ідеальні умови для бурхливого розмноження патогенних мікробів та бактерій у продуктах харчування. Навіть незначне порушення умов зберігання, транспортування та термічної обробки продуктів роблять їх токсичними для організму.
Невидимий ворог має незнайомі і від цього ще страшніші назви: бруцелла, листерії, клостридії, сальмонела, кишкові та дизентерійні палички, ентеробактерії, стафілококи зі стрептококами та ще сто видів різноманітних патогенних мікроорганізмів.
Найнебезпечніші продукти влітку – молоко, кисломолочні продукти, майонез, м’ясо, риба, сирі яйця. Збудники кишкових інфекцій у них розмножуються з шаленою швидкістю, перетворюючи їх на джерело кишкових токсикоінфекцій. Якщо в спеку на столі понад дві години простояли салати з майонезом, солодкі йогурти, сир, тістечка з кремом, – вони вже становлять небезпеку для здоров’я.
Кожна людина хоч раз у житті відчувала неприємний стан інтоксикації при харчовому отруєнні. Біль та спазми в животі, слабкість, блювання, діарея. Кишкова інфекція повністю вибиває Вас із звичного ритму життя, ламає усі Ваші плани. Щоб уникнути цього, достатньо дотримуватись простих правил і завжди мати в аптечці потрібний засіб.

Прості правила для профілактики харчових отруєнь
- Гігієна рук. Ретельне миття рук уже міцно увійшло до нашої звички.
- Мийте руки перед кожним приготуванням та їдою
- Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень
- Зберігайте їжу в холодильнику і не заготовляйте їжу про запас
- Піддавайте високій термічній обробці м’ясо та рибу
- Майте різні дошки для м’яса, хліба та овочів.
- Завжди дивіться терміни придатності продуктів
- Не купуйте продукти на стихійних ринках
Яку продукти особливо небезпечні в спеку:
Усі салати з майонезом та сметаною. Страви, де є поєднання майонезу із зеленню, овочами, м’ясом або рибою повинні бути з’їдені відразу і в жодному разі не залишатися на столі більше години.
- Молочні та кисломолочні продукти: молоко, сир, сметана, йогурти, сирні десерти, плавлені та вершкові сири.
- Тістечка та торти з кремом.
- Всі напівсирі страви: суші, біфштекси з кров’ю, погано просолений оселедець, яйця.
- Ковбасні вироби, шинка.
- В’ялена, солона та копчена риба.
- Консервовані продукти приготування. Особливо небезпечні консерви з грибів, овочів та риби через токсини палички ботулізму. Ботулотоксин є одним із найпотужніших отрут у світі і зараження ним може закінчитися смертельним результатом.
У жодному разі не вживайте консерви з кришкою, що здулася.
- Вода. У дорогу чи подорож беріть газовану воду у пляшці – там не розмножуються хвороботворні організми, а газ можна випустити, прочинивши пробку.
Якщо все-таки відбулося отруєння неякісними продуктами, то перші симптоми інтоксикації виявляються вже за дві години після з’їденого. Серед них:
- нудота
- блювота
- біль та спазми в області шлунка та кишечника
- слабкість, загальне нездужання
- рідкий стул
- пришвидшене серцебиття
- знижений тиск
- підвищена температура
- озноб
Людині необхідний спокій, а також перша допомога в домашніх умовах.
ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ
Харчове отруєння можна лікувати у домашніх умовах.
Блювота та діарея є захисним автоматичним механізмом очищення організму від токсинів. У цей час важливо дотримуватися постільного режиму та заповнювати втрачені обсяги рідини, щоб запобігти зневодненню організму. Як і все живе, ми складаємося з води, і дегідратація вкрай небезпечна для людини.

Потрібно забезпечити багато пиття після кожного нападу діареї або блювоти. Пити треба не залпом, а невеликими ковтками та часто, щоб не спровокувати блювотний рефлекс.
Разом із водою з організму посилено виводяться електроліти (солі натрію, калію, магнію, кальцію), а це вже порушує весь гомеостаз – згущується кров, порушується серцевий ритм, людина відчуває занепад сил. Тому крім звичайної води, чаю та настою шипшини потрібно приймати спеціальні водні розчини електролітів, які продаються в аптеках.
У перші години після отруєння можна приймати ентеросорбенти. Вони допоможуть якнайшвидше очистити кишечник від токсинів.
Але якщо минуло вже більше доби з моменту отруєння, приймати вже марно. Також непотрібний прийом антибіотиків, оскільки кишкові розлади мають вірусну природу.
Приймайте препарати, які пригнічуватимуть розвиток ентеропатогенних вірусів та запобігатимуть дисбалансу мікрофлори кишечника. У такому разі відновлення організму йтиме комплексно та швидко.
Дієта при проносі
По голодувати кілька годин після блювоти чи діареї. Потім можна поступово починати їсти легкі продукти. Є спеціальна дієта, яка називається BRAT (banana, rice, applesauce and toast) – вона складається з бананів, рису, печених яблук та підсушеного хліба. Таке меню містить достатньо клітковини та необхідних мікроелементів для відновлення.
Продукти які можна вживати при проносі:
- Відваренний рис на воді
- Банани
- Курячий бульйон та відварена курка
- Відварені овочі
- Несолодкі та некислі напої кімнатної температури
- Бублики, сухарі, галети
- Вівсяна каша на воді
- Відварені: яйця, яловичина, нежирний птах, що є важливим джерелом білка
- Підвищене споживання солі для заповнення водно-сольового обміну
Виключіть у перші дні кофеїн, молочні продукти, а також смажені, жирні та гострі страви, алкоголь.
Як позбутися проносу народними засобами?
Якщо у вас немає можливості швидко звернутися по медичну допомогу, то трохи покращити свій стан можна в домашніх умовах. Багато хто цікавиться, як позбутися проносу народними засобами. Будь-яке лікування діареї повинне починатися з заповнення втраченої рідини. Тому рекомендується пити такі відвари:
- із плодів чорниці;
- з лушпиння цибулі;
- із шишок вільхи;
- з гілочок ожини.
Проте не варто обмежуватись таким лікуванням. Команда womenexperience наголошує що варто порадитися з лікарем та пройти обстеження . Бажаємо вам міцного здоров’я!